2018 Oscar Değerlendirmeleri: Volume IV




THREE BİLLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI




Kardeşim iyi güzel de, keşke billboardların koordinatlarını da yazsaydın daha güzel olurdu filmin ismi. :)

Three Billboards yeterli olurmuş aslında filmin ismi için. O yüzden ben bundan sonra Three Billboards diye devam edeceğim.

 Evet! Altın vuruşa geldik artık! Şu dokuz film arasından sadece iki filmi beğenmiştim. Birisi Get Out’tu ve diğeri de görüldüğü üzere Three Billboards oldu. Final sahnesi dışında dört dörtlük bir film. Dört dörtlük. Mest etti beni izlerken. Eğer final sahnesi istediğim vuruculukta olsaydı gider imdbde 10 tam puan basardım. Sanırım bu filmi taze bir baba olduğum için beğendim. Babalık içgüdülerim ve ebeveynlik sorumluluklarım bu filmi bu denli sevmeme neden oldu. Dertli, öfkeli, çılgın annemiz Mildred rolünde Frances McDormand harikalar yaratıyor. Woody Harrelson değil de Sam Rockwell’in kusursuz performansı ve Dixon karakterinin iç dünyasını dış dünyaya rahatlıkla aktaran bir yapıya sahip olması bana Behzat Ç’deki Harun Sinanoğlu’nu hatırlattı. Ahaha ama Dixon biraz daha nasıl diyelim, Amerikan tabi ki. Harun gibi Keçiören bebesi değil J Kızının katilini ararken kasabanın altını üstüne getiren Mildred’in hikayesi bu sene OSCARI ALACAKTIR!



NOT: Bizim Tyron Lannister, Çaycı Hüseyin reisimiz Peter Dinklage sanırım filmdeki en gereksiz karakterlerden biriydi. Pazarlama amacıyla filmde yer aldığı çok sırıtmış.


                                                                                                                     
Adaylıklar:

En iyi film: EVET ALIR.
En iyi kadın oyuncu: Frances McDormand hak ediyor ama alamayacak L  Üzgünüm. Ama Plasede dursun.
En iyi yardımcı erkek oyuncu: EVET ALIR. Sam Rockwell alacaktır.
En iyi özgün senaryo: Alamaz. Ama plase.

THE SHAPE OF WATER




Geldik 13 adaylık alıp her şeyin favorisi olan Shape of Water’a. Bu son filmimiz olacak ve Oscar değerlendirmeleri serimize veda edeceğiz. Kayde değer şeyler söylemeyeceğim  izninizle şunu söylemek istiyorum, lütfen kızmayın. Geçen haberlere çıktı, 80 yaşında bir adam köpekle cinsel ilişkiye girmeye çalışırken yakalanıyor ve yerden yere vuruluyor. E burada da cinsel açlığı olduğu belli olan bir hanımefendinin “sudan babam çıksa…” mantığıyla okyanusta bulunmuş bir deniz yaratığıyla cinsel münasebete girmesi romantiklik naralarıyla 13 dalda oscara aday oluyor ashhdahashd. 

Şakaydı bu. 

Ayrıca bu canlının insansı bir bilinci var. Kuzey amerikanın yerlileri tarafından da yıllarca tanrı olarak bilinmiş ve tapınılmış. Ahahha.
AHA İSTİSMAR EDİLEN HAYVAN

Kısacası film insan dışında başka bir canlıyla yaşanan cinsel birliktelik üzerine kurulu buna da aşk demişler, meşk demişler işte. Ne dersen de kardeşim. Hayvan istismarı var bu filmde. Çok yüzeysel ve şakacı bir üslupla bakmış olabilirim. Şakayı kenara bırakıp baktığımızda başka bir çok unsur var filmde. Yoğun olarak hislerin, iletişimin, paylaşımın, anlaşmanın değeri anlatılmak istenmiş elbette.

Şunu söylemeden geçemeyeceğim; çok yardımsever, iyi kalpli, yaşlı, eşcinsel komşunun eşcinselliğinin vurgulandığı sahnelerin sadece ve sadece şov amaçlı olduğunu düşünüyorum. Bunun filmin herhangi bir bağlamında yeri olmadığını ve şirin gözükülmek için yapıldığı aşikâr. Yani artık başka yerlere oynayın, bıktık bu işlerden. Her neyse. Ayrıca filmin havası böyle ne bileyim tımarhane gibiydi. Her tarafta başka bir ucube. Bu durum güzel yansıtılmış. Karanlık bir havası vardı filmin. Beğendim. Ek olarak, ilk kez bir Hollywood filminde bir Sovyet ajanının iyi yansıtıldığına hayretle tanık oldum. Tebrik etmek lazım bu durumu da.



Sapık, azgın temizlik görevlisi rolündeki Sally Hawkins hanımefendinin en iyi kadın oyuncu dalında oscarı alacağını düşünüyorum. Ama dediğim gibi Frances McDormand bana göre bir tık önde olmasına rağmen akademi bu ödülü Sally Hawkins’e verecektir.



Adaylıklar:

En iyi film: Alamaz.
En iyi yönetmen: Evet, alacaktır. Guillermo del Toro
En iyi kadın oyuncu: Evet, alacaktır. Sally Hawkins
En iyi yardımcı erkek oyuncu: Hayır alamaz.
En iyi yardımcı kadın oyuncu: Evet, alabilir. Octavia Spencer. Diğer filmleri izlemediğim için plase diyorum buna.

En iyi özgün senaryo: Get out’un hakkını yiyip verebilirler. Normalde alamaz. Plase.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

аффикс -ken в турецком языке

Pedofili ve 4 Film

Выпадение узких гласных на турецком