Papalık, Allah'ın İsimleri, Levh-i Mahfuz vd. Kökenleri Nereden Geliyor?


Muazzez İlmiye Çığ'ın (Allah uzun ömürler versin) bu kitabında yer alan beni çok şaşırtan bilgilerin bazılarını derledim. Daha fazlası için kitaba başvurun! (Tufan olayı, lut kavmi, ibrahim peygamber, harut marut vd.)






İbadethaneler ve Yarım Ay



Sumer’de kralların nasıl sarayları varsa Tanrıların da öyle evleri olmalıydı. Bunun için “Tanrı evi” adı altında görkemli tapınaklar, yalarında Tanrılarla insanları yaklaştırdığı düşünülen basamaklı kuleler yapılmıştı. Daha sora bu Tanrı evleri sinagoglara, kiliselere, camilere dönüştü.Camilerin ve minarelerin üstündeki yarım ay, Sumer Ay Tanrısının sembolüdür.

Halifelik, Papalık



Sumer kralları, Tanrıların yeryüzündeki vekili sayılıyordu. Bu inanç Hristiyanlıkta papaya, Müslümanlıkta halifeye geçerek sürmüştür.

On Emir

Sumer kanunu, Babil Kralı Hammurabi’nin yaptığı kanuna temel olmuş, ondan Musa’nın ve Yahudi kanunu, ondan da İslam kanunu etkilenmiştir. Hammurabi’nin Güneş Tanrısından kanunu alışı, Musa’nın Tanrıdan kanunu alışına örnek olmuştur.

Berat Kandili

Sumer’de sosyal adaleti koruyan Tanrıça, senede bir kere insanları iyi veya fena hareketlerinden dolayı yargılar, kötüleri cezalandırır. Bu inanış İslam’a, Şaban ayının 15’inde Berat Kandili olarak girmiştir.

Allah’ın 99 İsmi

Sumer Tanrılarının esas adlarından başka, niteliklerine göre diğer adları da vardı. Babiller bu adlardan 50 tanesini yeni yarattıkları Tanrı Marduk’a vererek tek Tanrı düşüncesine doğru bir adım atmışlardı.
İslam dininde Allah’a verilen 99 ad, aynı geleneğin bir devamı gibi görünüyor.

Üstün Halk

Sumerliler kendilerinin, Tanrılar tarafından seçilmiş üstün bir halk olduğunu yazmışlar. Tevrat’ta Yahve, Kuran’da Allah İsrailoğulları üstün bir kavim yapmıştı.

Kadın-Tarla İlişkisi

Sumerliler kadınları bir tarlaya benzetmişler. Aynı deyim hem Tevrat, hem Kuran’da var. Kuran’da “kadınlarınız sizin için bir tarladır, tarlanıza nasıl isterseniz öyle varın” yazılı.

Levh-i Mahfuz

Sumerliler, dünyadaki bütün olayların ve Tanrıların isteklerinin gökte yıldızlarla yazılı olduğuna inanırlardı. Kuran’da aynı inanış “Levh-i Mahfuz” olarak sürüyor. (Yalnız Kuran’da açık açık Levh-i Mahfuz yazmaz) bkz: Neml 75

Sabbat-Saturday



Sumerlilerde, okul tabletlerine göre 6 gün çalışma, 7. Gün dinlenme var. Bu Yahudilere Sabbat olarak geçmiş. On emirde “ Sabbat”ı düşün, onu kutsal gün olarak gör!” deniyor. 6 gün çalışıp yedinci günü Tanrıya adanmış bir dinlenme günü oluyor.


Babilliler her ayın 7. Gününde (Şapatu) bir kutlama yaparlardı. Bu üzgünlüğü ve nefis terbiyesini ifade eden ve Satürn gezegenine adanmış bir gündü, (Saturday, Satürn gezegeninden gelen bir gül adı, yani cumartesi).


Muazzez hanıma bir ekleme de ben yapayım. Rusça’da da cumartesi gününün ismi şöyledir: Subbota J

Baş Örtme

Sumer tapınaklarında rahibeler genel kadın görevi yapıyorlardı. Bunlar Tanrı namına seks yaptıklarından kutsal sayılmış ve diğer kadınlardan ayrılmaları için başları örttürülmüştür.Bu gelenek Yahudilere geçmiş, dindar Yahudi kadınları evlenince saçlarını traş ettirip bir peruk veya başörtüsü ile başlarını örtmüşler. Hıristiyanlıkta rahibeler aynı şekilde başlarını örtüyorlar.

Tanrıdan gebe kalan kadınlar

Meryem’den önce de Tanrı’dan gebe kalma hikayeleri var. Hintlilerde bakire Rohini bir Tanrı oğlu doğuruyor. Çin’de Tanrı Foe’nin annesi güneş ışığından gebe kalmış. Siyamlılara göre evreni koruyacak Tanrının annesi bakireymiş. Moğol Buyan Han’ın kızı Alankowa kapıdan giren ay ışığından gebe kaldığını söylüyor.

Süleyman’ın Şarkısı

Bu yüzyılın ilk yarısından sonra, özellikle İstanbul Arkeoloji Müzeleri arşivindeki Sumer edebi metinleri okunup çözülünce, “Süleyman’ın Şarkılar Şarkısı”ndaki şiirlere benzer şiirler bulundu. Yapılan incelemelerde bunların, Sumerlilerin yeniyıl bayramlarında, sazlar eşliğinde söylenen şarkılar ve ilahiler bulunduğu anlaşıldı.

Aşk Tanrıçaları

Sumer Aşk Tanrıçası İnanna; Akadlarda İştar, İsrail’de Astarla, Yunanlılarda Afrodit, Romalılarda Venüs adı altında saygı görmüş ve varlığını sürdürmüştür.

Meryem



Bugün de İsa’nın annesi Meryem’e, İnanna’ya ait nitelikler yakıştırılıyor. O da İnanna gibi, göğün hâkimesi, sosyal adaletin savunucusu, fakirlerin, ezilenlerin koruyucusu sayılıyor. Bazı çevrelerde Tanrıça seviyesine getirildiğinden, oğlundan daha çok ona tapıldığından; annelerin, savaşların, üzüntü çeken ailelerin yardım için ona dua ettiklerinden söz ediliyor.

İsa

İsa’nın durumu da Dumuzi’ye benziyor. Dumuzi’nin dövülerek, eziyet edilerek yeraltına götürülüşü, tekrar yeryüzüne çıkışı, İsa’ya yapılanlar ve her yıl yeryüzüne çıktığı düşüncesi, Dumuzi’nin serüvenini andırıyor.

Safevilerde Ali’nin dünyaya yeniden geleceği inancı da Dumuzi efsanesinden kaynaklanıyor demektir.

Dumuzi, takvimimizde Temmuz adı olarak sürüyor. Musevilerde de Tammuz şeklinde. Bu ayın 17’sinde İsrail kadınlarının oruç tutarak mabet kapısına gidip ağlamaları, Dumuzi’nin yeraltında götürülüşü dramını canlandırıyor.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

аффикс -ken в турецком языке

Pedofili ve 4 Film

Выпадение узких гласных на турецком