Güldürülü Hitler Filmi ve American History X

Er İst Weider Da (2015)

Alman yapımı bir komedi filmi izledim geçen günlerde ama komediden ziyade korkutucu geldi bu film. İçinde güldürü unsurları olmadığı için korkutucu gelmedi(Güldüğüm, kahkaha attığım, gülümsediğim sahnelerde oldu elbette). Bilinmesi ve tetikte olunması gereken bazı gerçekleri yansıttığı için korkutucu geldi.

Neden mi?

Filmi izlerken çoğu sahnenin doğaçlama gerçekleştiğini gördüm. Hatta biraz da röpartaj tadındaydı. Halkın nabzı yoklanıyor gibiydi. Hitler’in insanlara düşüncelerini aktarıp onlardan görüşler aldığı ve sorular sorduğu sahnelerde, Almanların verdiği cevaplar hâlâ Hitler’in savunduklarına paralel ve ırkçı eğilimliydi. İşte korkutucu olan buydu. İnsanların içinde ufak bir kıvılcım bekleyen patlamaya hazır bir bomba var. Her zaman oracıkta bekliyor.

Film öyle çekilmiş ki, Hitler’in başrol oluşu ve filmin bakış açısının Hitler üzerinden gidişi, hatta bazı sahnelerde Hitler’in içsesine kulak verişimiz bir an için “Haydi oğlum geç iktidara tekrar.” havası yaratabiliyor izleyicide. Öyle sunulmuş çünkü. Günümüzün politik sorunlarını yansıtan realist bir Hitler görüntüsü çizilmiş. Hâl böyleyken film içerisindeki Hitler’in her fırsatta propoganda yapması, tv şovlarına, röportajlara katılması ve bu seslenişi yanlışlayacak cevaplar cılız kalmış. Zaten alıp başını yürüyor Hitler filmde.


İzlenilmesi gereken filmlerden. 



American History X (1998)

Şu er ist wiestsen götingen filmini izleyince aklıma elbette American History X efsanesi geldi. Madem sıcağı sıcağına bir şeyler yazdık, efsaneyi de yanına ekleyim istedim. Çok ama çok vurucu bir filmdir benim için American History X.

Irkçılık denilen illetin nasıl işlediğini farklı varyasyonlarla, farklı motivasyonlarla nasıl vuku bulduğunu bu filmde görebilirsiniz:

1. Siyahilerin geçmişten bu yana ırkçı saldırılara maruz kalması ve bu durumla başa çıkabilmek için aynı ırkçı davranışları (kendilerini savunma amacının dışına çıkarak) müsait oldukları ortamlarda gerçekleştirmeleri. Irkçılığa karşılık ırkçılıkla yanıt vermek. Kısasa kısas mantığı.


2. Babanı öldüren bir siyahiye karşı intikam duygusu beslemen normaldir. Ama sadece bir kişinin sorumlu olduğu suçtan o kişinin ait olduğu topluluğa nefretini aktarman sıkıntılı işte. Kişisel nedenleri, nefretleri bütün bir topluluğa mâl etmek.



3. Hele bu madde. Amk. Derek’in tecavüze uğradığı sahneyi hatırladınız mı? Haydi oradan amk. Bir ırkçının ılımlı davranışlar gösteren başka bir ırkçıya bile acımasızca davranabilmesi. Gözünü öyle bir manyaklık bürümüş ki karşısında kim olursa olsun çizginin biraz ilerisine giderse yok olmak zorunda amk.  "Nasıl zenci olunduğunu göstereyim sana!" 

Umarım insanlar akıllarının başlarına gelmesi için bu tip olayları yaşamayı beklemezler J


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

аффикс -ken в турецком языке

Pedofili ve 4 Film

Выпадение узких гласных на турецком