Yaratıcı Yazarlık Kurslarına Para Kaptırmayın: Peter Schlemihl'in Olağanüstü Öyküsü


Benim gibi ortalama insanlar için zaman karakterleriyle, kurgusuyla, çelişkisiz ve akıcı bir öykü oluşturmak o kadar zahmetli iştir ki vasat bir kitap ancak iki senede tamamlayabiliriz. Yalnızca hayal gücünü kullanarak oluşturmaya çalıştığın öyküler çok daha zor olur. Öyle ki kendi yaşadıklarımdan yola çıkarak oluşturduğum bir öyküye harcadığım süreyle, sadece ve sadece uydurarak ve hayal ederek oluşturacağım bir öyküye harcayacağım süre arasındaki farkla başka bir galaksiye yolculuk yapıp geri gelebilirim (Ama yine de siz “Olmuyor, olmuyor!!” diyerek yaratıcı yazarlık kurslarına paranızı kaptırmayın, biraz sonra söyleyeceğim kitabı okuyun yeter J).  Bu nedenlerle hayal gücünü kullanıp ya da herhangi bir şeyden esinlenip ilginç bir konu bularak bunu hakkıyla kurgulayan yazarlara saygım her zaman sonsuz, uçsuz, bucaksız olacak. İşte saygı duyabileceğim ve hayal gücünün sınırlarını zorlayıp ilginç bir fikirle karşımıza çıkan nadide bir eser ve yaratıcısı: Peter Schlemihl’in Olağanüstü Öyküsü ve Adelbert Von Chamisso. Yazarı daha önce hiç duymadım, başka bir kitabını da okumadım. Ama yalnızca şu soru bile kitabı okunası yapacak çekicilikte: “Herkesin gölgesi varken senin gölgen olmasaydı ne olurdu?”

Gölgesini şeytana fena olmayan bir ücret (sınırsız altın saçan kese. İyi bir ücret değil mi? ahhaah) karşılığında satan bir adam ve bu fikir etrafında şekillenen olaylar. Daha çok  Bulgakov’da gördüğüm biraz espritüel ve bir o kadar da ürkütücü şeytan kalıbının dışında bir Kayserili gibi pazarlıkçı, ısrarcı, fırsatçı ve resmî bir şeytan karşımıza çıkıyor. Olayların gerçekleştiği ortamı çarlık rusyasında balodan fırlamış tiplerle dolu masalsı bir tim burton filmi gibi canlandırdım kafamda. Niyesini bilmiyorum. O havayı verdi bana kalem.




Kitap “Gölgesini şeytana satan adam”  kelimelerine indirgenip yalnızca doğaüstü ve fantastik bir eser yaftası almamalı. Aynı zamanda fişlenen ve toplum tarafından dışlanan bir insanın durumunu da noksansız işlemesiyle alt metni de vurucu olan bir öykü, Peter Schlemihl’in Olağanüstü Öyküsü. Bir çırpıda biten, muazzam bir fikre dayalı, zevkle okunacak bir kitap olmuş. Böyle ilginç kitaplar okudukça şevke geliyor insan. İnanılmaz haz alıyor. Düşünmeyip hayaller kurmadığı boşa giden vakitlerinin sızısını her yerinde hissediyor. Gölgemi değil ruhumu satarım böyle çalışmalara. Kıskanılmayı hak eden yazarlara selam olsun.


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

аффикс -ken в турецком языке

Pedofili ve 4 Film

Выпадение узких гласных на турецком